جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024
حجت‌الاسلام قهرمانی نژاد

اگر حوزویان و دانشگاهیان بتوانند تعامل مناسب و سازنده‌ای با یکدیگر داشته باشند، می‌توانند وضعیت فرهنگی کشور را بهبود بخشند.

حجت‌الاسلام و المسلمین بهاءالدین قهرمانی‌نژاد از اساتید حوزه و دانشگاه با تبیین جایگاه شورای انقلاب فرهنگی در تغییر وضعیت فرهنگی کشور گفت: باید زبان مشترکی میان حوزه و دانشگاه شکل گیرد، اگر حوزویان و  دانشگاهیان بتوانند تعامل مناسب و سازنده‌ای با یکدیگر داشته باشند، می‌توانند وضعیت فرهنگی کشور را بهبود بخشند.

وی با اشاره به تعریف صحیح علم از دیدگاه اسلام گفت: طبق نظر آیت‌الله العظمی جوادی‌آملی، علم دینی و غیر دینی نداریم، چرا که همه علوم وحیانی است و نباید آنها را جدای از خالق متعال دانست.

*سرزمین‌های بعثت انبیا، محل ظهور تمدن‌ها

حجت‌الاسلام و المسلمین قهرمانی‌نژاد با اشاره به حضور بیست ساله خود در دانشگاه گفت: منشاء، علم فلاسفه‌ای مانند سقراط و افلاطون سرزمین‌هایی است که وحی نازل شده، این امر نشان دهنده، اهمیت وحی و آموزه‌های دینی در شکل‌گیری علم است.

وی گفت: برخی از شرق‌شناسان از جمله گوستاو لوبن، صراحتاً به نقش دین اسلام در شکل‌گیری علوم و فنون اشاره کردند و گفته‌اند، علم امروزی غرب ریشه در اسلام دارد، در کتابخانه‌ها و برخی از مراکز آندولوس، بیت‌المقدس، بغداد و... ابزار و علوم بسیاری از مسلمانان بوده است که به سرقت رفته و الان در موزه‌ها و کتابخانه‌های غربی وجود دارد.

*کرسی‌های آزاداندیشی راهکار گسترش فرهنگ اسلام

حجت‌الاسلام و المسلمین قهرمانی‌نژاد با اشاره به مشکلات فرهنگی در جهان اسلام، حج را مثالی از عدم تعامل کامل و سازنده مسلمانان دانست و گفت: در مراسم حج، مسلمانان به دلیل عدم زبان مشترک که قرآن به صراحت از زبان عربی بر آن نام‌ می‌برد، نمی توانند با یکدیگر تعامل کنند و به تبادل نظر بپردازند.

وی یکی از راهکارهای مهم برای بسط و گسترش فرهنگ اسلامی را جلسات مباحثه و کرسی‌های آزاداندیشی دانست و بیان داشت: بروز افراط‌ها و تفریط‌ها در این‌گونه برنامه‌ها، موجب کاهش فضای آزاداندیشی می‌شود، برخی فکر می‌کنند، چون فضا آزاد است باید اصول و مبانی را زیر سوال برد.

این استاد حوزه و دانشگاه یادآور شد: مثلا اگر به کسی می‌گوییم، فیلسوف، حتما مبانی و اصول موضوعات فلسفه را می‌داند، باید از مجتهدین یاد گرفت، که ضمن اعتقاد به اصول، درباره جزییات با یکدیگر مباحثه داشتند.

حجت‌الاسلام و المسلمین قهرمانی‌نژاد افزود: باید روش مباحثه‌ای توسعه یابد، البته نمی‌توان به راحتی این روش را به کار گرفت و در واقع باید در کار فرهنگی زمینه‌سازی کرد.

حجت‌الاسلام و المسلمین قهرمانی‌نژاد اشاره‌ای به عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی داشت و گفت: در مجموع عملکرد شورا، مفید و مناسب است و در زمینه فرهنگی، دقیق، علمی و پژوهش‌محور عمل می‌کند؛ اما باید آسیب‌شناسی کرد، چرا مصوبات اجرا نمی‌شود.

این استاد حوزه گفت: یکی از راهکارها این است در روند تصویب هر طرح و برنامه کلان، از نظرات و مشورت‌های متخصصان و مدیران اجرایی آن حوزه استفاده شود، بدین ترتیب روشنگری صورت می‌گیرد و مسئولان و مدیران، برنامه‌ها را اجرا می‌کنند.

حجت‌الاسلام و المسلمین قهرمانی‌نژاد، فرهنگ را مقوله بسیار مهمی دانست که متاسفانه برخی از مسئولان در روند اجرای آن دچار روشن‌فکرزدگی می‌شوند و امیدوارم با پیروی و عمل به منویات مقام معظم رهبری، فرهنگ ناب اسلامی بسط و توسعه یابد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha